Політолог і публіцист Андрій Піонтковський у захваті від того, як турецький президент Ердоган поводить себе стосовно Путіна.

"Вкотре президент Туреччини продемонстрував, хто у цій парі (Путін-Ердоган) є альфа-самцем, адже це він позначив раз і назавжди ще два роки тому під час Карабаської війни. Тоді він дуже серйозно виступив на боці свого союзника Азербайджану, а Путін з'явитися на війну злякався. Відтоді їхні стосунки зупинились назавжди. І зараз Ердоган дав майстер-клас західним політикам, як треба розмовляти з цим кремлівським виродком. Я думаю, Ердоган нагадав йому, що чорноморський флот Туреччини має абсолютну перевагу над чорноморським флотом Росії. Крім того, Туреччина ні у чому не поступається, якщо говорити про так звані повітряно-космічні війська", - зазначив Піонтковський для "Еспресо".

Політолог вважає, що Туреччина могла би швидше знищити чорноморський флот РФ, ніж США.

"Я звертаюся до західних політиків, учасників сьогоднішньої наради Великої сімки, яка два дні триватиме у Німеччині, вчіться в Ердогана, як спілкуватися з цим мерзотником. Бо Ердоган не вагається, коли потрібно використовувати військову силу, як він це показав у Карабаській війні. Припустимо, що Путін вирішив би стояти на своєму і вийти з зернової угоди, то це б означало, що не дозволяється турецьким кораблям везти українське зерно. Американці погрожують за півгодини знищити чорноморський флот РФ, якщо буде ядерний напад на Україну, і я їм вірю. А Ердоган знищив би російський   чорноморський флот не за пів години, а за 15 хвилин, якби росіяни напали на турецький корабель. І Путін це розуміє. Готовність застосовувати силу і політичну волю – ось дуже простий рецепт", - підсумував Піонтковський.

Роль Ердогана у війні в Україні
Турецький президент Ердоган вже не раз пропонував стати посередником в українсько-російських переговорах, а також регулярно закликає до дипломатичного завершення війни.

Зокрема, політик регулярно проводить телефонні розмови з Путіним з цього питання. Під час однієї з останніх розмов, яка відбулася 7 жовтня, Ердоган спробував переконати Путіна, що закінчення війни в інтересах усіх сторін.

Турецький президент, серед іншого, допоміг провести масштабний обмін полоненими між Україною і РФ. Після цього він пообіцяв продовжувати "телефонну дипломатію" з метою завершення війни.