Вперше Російська Федерація ввела санкції проти України у 2015 році. Росія також ввела аналогічні заходи щодо низки країн, які підтримали антиросійські санкції.

Керівник українського МЗС Дмитро Кулеба, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов і ще понад 70 людей потрапили в список осіб, щодо яких в Росії діють спеціальні економічні заходи. Про це в п'ятницю, 20 серпня, йдеться в постанові уряду РФ.

Відомо, що в список також увійшли перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, депутат Верховної Ради Олександр Дубінський, радник міністра енергетики України Олена Зеркаль, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, голова Рахункової палати Валерій Пацкан, голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Останній раз список розширювався в грудні минулого року. Тоді його поповнили спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, його перший заступник Руслан Стефанчук, глава делегації України в ПАРЄ Єлизавета Ясько і кілька депутатів від "Слуги народу".

Раніше, в 2018 році, президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про застосування спеціальних економічних заходів у зв'язку з недружніми діями України щодо громадян і юридичних осіб Російської Федерації". Тоді ж в список таких осіб був включений колишній президент України Петро Порошенко.

Нагадаємо, на засіданні РНБО ухвалили рішення про введення санкцій проти низки осіб, зокрема відомих українців.