Росіянам з туристичними та студентськими візами заборонять в'їзд до Чехії, а Болгарія вводить візові обмеження для російських дипломатів.

Влада Чехії заборонить в'їзд росіянам за туристичними та студентськими візами у відповідь на масштабний ракетний удар по Україні. А Болгарія зупинить дію безвізу для російських дипломатів.

Керівнитво у середу ухвалило рішення про посилення візових обмежень для російських громадян, а також підтримку навчання білоруських та українських студентів у чеських вишах.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на сайт міністерства закордонних справ Чехії.

"Тоді як в Україні російські ракети падають на дитячі майданчики та на людей, які просто йдуть на роботу, до Чехії через міжнародний аеропорт щодня прибуває до 200 громадян Російської Федерації", - наводить сайт МЗС Чехії слова свого міністра Яна Липавського.

"Саме тому ми домовилися, що тим російським громадянам, які в'їжджають на чеську територію через зовнішній Шенгенський кордон – зокрема наш міжнародний аеропорт – з метою туризму, спорту чи культури, тепер буде відмовлено у в'їзді", – додав він.

Липавський уточнив, що це рішення набуде чинності з 25 жовтня і стосуватиметься російських мандрівників із чинною шенгенською візою, виданою будь-якою країною-членом ЄС.

Отож Чехія приєдналася до країн Балтії, Польщі та Фінляндії, які закрили свої кордони для російських туристів у попередні тижні.

Водночас, уряд Чехії дозволив студентам з України вступати до чеських університетів, навіть якщо вони отримали тимчасовий захист в іншій країні ЄС, а білоруським студентам - дозволив приїжджати на чеську територію.

А от у Болгарії припиняється дія одного з пунктів двостороннього договору з РФ, який передбачає, що громадяни двох країн, які мають діючі дипломатичні та службові паспорти, мають право в'їжджати, виїжджати, слідувати транзитом і тимчасово проживати на території іншої сторони без віз строком до 90 днів протягом будь-якого періоду 180 днів з дати першого в'їзду, повідомляє видання Dnes.

 

ТОтож, громадяни Росії з дипломатичними та службовими паспортами не можуть відтепер в'їжджати до Болгарії без візи. Аналогічне рішення вже було ухвалено на рівні Ради ЄС ще 25 лютого, одразу після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.