Новий штам коронавірусу, вперше виявлений у Великій Британії, зафіксовано вже у 101 країні. Про це повідомила Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) в щотижневому звіті, передає УНН.

За даними ВООЗ, станом на 23 лютого про випадки зараження "британським" варіантом коронавірусу - 20I/501Y.V1 - заявила 101 країна, при чому 7 з них - за останній тиждень.

Варіант коронавірусу, вперше виявлений у ПАР, - 20H/501Y.V2 - виявлено загалом у 51 країні, з яких у 5-и - за звітний період.

Штам коронавірусу, виявлений раніше в Бразилії та Японії, - 20J/501Y.V3 - у 29 країнах, з яких у 8-и- за останній тиждень.

У тижневому звіті ВООЗ вказано також, що кількість зареєстрованих нових випадків захворювання в світі продовжує падати шостий тиждень поспіль: минулого тижня було зареєстровано 2,4 мільйона нових випадків, що на 11% менше в порівнянні з попереднім тижнем. Кількість нових летальних випадків також продовжує знижуватися за попередні три тижні: минулого тижня було зареєстровано майже 66 тис. нових смертей, що на 20% менше в порівнянні з попереднім тижнем.

В цілому чотири з шести регіонів ВООЗ повідомили про зниження кількості нових випадків зараження, і тільки регіони Південно-Східної Азії і Східного Середземномор'я показали невелике збільшення на 2% і 7% відповідно. У Північній і Південній Америці, як і раніше спостерігається найбільше скорочення абсолютної кількості випадків захворювання. Тим часом кількість нових смертей знизилася у всіх регіонах, крім західної частини Тихого океану (зростання на 6%).

14 грудня 2020 року влада Великої Британії повідомила ВООЗ про виявлення методом геномного секвенування нового варіанту вірусу SARS-CoV-2. Результати аналізу вказують на здатність нового варіанту легше передаватися від людини до людини.

Виявлений "британський" варіант коронавірусу не лише швидше передається, але і, можливо, більш смертоносний, заявив раніше прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Він уточнив, що розроблені вакцини ефективні проти обох варіантів коронавірусу.

18 грудня 2020 року національні органи охорони здоров'я Південної Африки оголосили про виявлення нового варіанту SARS-CoV-2, що швидко поширюється в трьох провінціях Південної Африки.