Українська сторона уникає діалогу для вирішення спірних питань, вважають у Міноборони Білорусі.

Міноборони Білорусі вручило військовому аташе України ноту протесту у зв'язку з нібито порушенням держкордону Білорусі у повітряному просторі. Про це повідомляється на сайті військового відомства у неділю, 5 грудня.

"У Департамент міжнародного військового співробітництва Міністерства оборони був викликаний військовий аташе при посольстві України в Республіці Білорусь, якому було вручено ноту протесту у зв'язку з порушеннями, що почастішали, українською стороною Державного кордону республіки Білорусь у повітряному просторі", – йдеться у повідомленні відомства.

Вказано, що підставою стало порушення 4 грудня державного кордону Білорусі у повітряному просторі українським вертольотом типу Мі-8 у районі населеного пункту Нова Рудня.

"Військовому аташе було доведено, що українська сторона уникає діалогу для вирішення спірних питань як щодо лінії міжнародного військового співробітництва, так і контролю над озброєннями, що дуже тривожно", - заявили в Міноборони.

"Були наведені факти, що свідчать про ухилення України від виконання зобов'язань у рамках регіональних заходів довіри та безпеки, а також проведення на тлі обвинувальної щодо Республіки Білорусь риторики низки навчань поблизу білоруського державного кордону підрозділами збройних сил України", – додали у відомстві.

Сукупність цих фактів може свідчити про можливість появи загрози безпеці Білорусі на південному напрямку, вважають у Мінську.

Напередодні у Держприкордонкомітеті Білорусі повідомили, що у суботу, 4 грудня, український військовий гелікоптер Мі-8 на висоті близько 100 метрів нібито "перетнув державний кордон і залетів на глибину до 1 км на територію Білорусі".

У заяві також зазначалося, що за цим інцидентом "проінформовано українську сторону".