Президент США пояснив своє рішення не застосовувати санкції до ключової компанії-учасника будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" тим, що проєкт вже фактично добудований, а також - небажанням зашкодити відносинам з Європою.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

Байден зазначив, що виступав проти будівництва "Північного потоку-2" ще від заснування проєкту, але утримався від санкцій, тому що на час його приходу на посаду в січні 2021 року газопровід був майже повністю добудований.

"Проєкт був майже повністю завершений до часу, коли я прийшов на посаду. І питання не стоїть так, що я можу дозволити або не дозволити Німеччині робити щось… Застосувати санкції зараз, на мою думку, буде контрпродуктивно для наших європейських відносин", - сказав Джо Байден. 

Минулого тижня у Держдепі заявили, що не застосовуватимуть санкції проти німецької Nord Stream 2 AG та її гендиректора "з міркувань національної безпеки".  

Байден зазначив, що у Німеччині знають про його позицію.

"Вони обізнані про те, що я думаю з цього приводу, і, сподіваюся, ми зможемо напрацювати варіанти, як вони будуть діяти з цим проєктом далі", - сказав президент. 

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель у вівторок заявила, що очікує нових дискусій із США щодо "Північного потоку-2" після того, як санкції не були накладені.