Звільнені нещодавно з російського полону українські військові проходять медичне відновлення, після чого на них чекає тривалий процес реабілітації.

Про це під час брифінгу розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Говорячи про повернутих нещодавно з полону українських військових, він зауважив, що після звільнення їх оглянули медики і "абсолютно по кожному було заключення, що їх треба терміново доставити в лікарню".

"Після цього вони всі були доставлені в лікарню для першого огляду і на наступний день їх почали розвозити по різних медичних закладах, де вони на даний час перебувають. Тобто абсолютно всі зараз проходять медичне відновлення. Після цього буде тривалий процес реабілітації", - зауважив омбудсмен.

Вже після цього, додав він, військові ухвалюватимуть рішення щодо продовження своєї військової служби.

"Держава забезпечила абсолютно всі умови щодо їхнього лікування. Це, в першу чергу, лікарні. І наступна реабілітація буде відбуватися від держави", - сказав Лубінець.

Крім того, за його словами, надходить багато пропозицій щодо допомоги з реабілітацією, протезуванням для бійців та іншої допомоги як в Україні, так і закордоном.

Уповноважений також наголосив, що військовополонені перебували у "жахливих умовах тримання" у окупантів. Зокрема, їм давали мало їжі та води, а засоби особистої гігієни взагалі не надавалися.

"Всі втратили вагу... Я спілкувався з хлопцем, який втратив 63 кілограми. Під час виходу хлопець з "Азову" мені сказав, що він втратив більше ніж 70 кілограмів. Найменше – те, що я почув, – це хлопець, який втратив 25 кілограмів", - наголосив омбудсмен.