Омбудсмен припускає, що троє учасників місії можуть бути необ'єктивними і вигідними для Росії.

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець висловив претензії із приводу складу місії ООН, яка має вивчити обставини загибелі українських військовополонених в Оленівській колонії. Про це у п'ятницю, 9 вересня, він написав у Facebook.

Лубінець підозрює, що деякі учасники місії, затвердженої, зокрема, російською стороною, можуть бути вигідними для ворога.

За його словами, питання є до участі генерал-лейтенанта у відставці Альберто дос Сантоса Круза. Бразилець обіймав посаду міністра-секретаря в уряді Жаїра Болсонару.

Лубінець нагадав, що сам Болсонару невиразно висловлювався щодо війни в Україні, а під час зустрічі з Путіним 16 лютого 2022 року висловлював "солідарність" із Кремлем, без уточнень обставин.

За кілька днів Болсонару призупинив повноваження свого віце-президента Гамільтона Мурао через порівняння російської агресії з актами вторгнення Гітлера у 1930-х роках у Європі.

Ще однією учасницею місії є екс-директор БДІПЛ ОБСЄ Інгібйорг Сольрун Гісладоттір з Ісландії, яка ігнорувала численні звернення України щодо порушень прав людини в ОРДЛО та Криму.

У 2019 році вона засудила рішення Верховної Ради не допускати росіян до складу міжнародних спостерігачів за проведенням президентських виборів.

Третій учасник місії – Іссуф Якуб – має досвід у поліцейських місіях ООН, зокрема у Малі.

"І хоча сам Іссуф Якуб мало висловлювався публічно, варто зазначити, що Росія має інтерес до Малі. Щодо ситуації у Малі було багато заяв західних країн про поширення практики залучення ПВК Вагнера і посилення російського впливу, що зрештою призвело до виведення французького контингенту із країни і завершення місії", – зазначив омбудсмен.

Саме такий склад місії і міг задовільнити Росію, додав Лубінець. Він припускає, що росіяни просто проведуть спостерігачів по запланованому маршруту, як це відбулося із приїздом МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.