За матеріалами Служби безпеки України буде вжито низку заходів щодо припинення діяльності контрабандних угруповань, до яких входять як юридичні, так і фізичні особи.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов заявив, що санкції проти топ-10 контрабандистів, введені РНБО, засновані на даних СБУ. Про це в п'ятницю, 2 квітня, глава силового відомства заявив в Telegram-каналі.

За його інформацією, протягом 2020-го і двох місяців 2021-го року за матеріалами СБУ вилучено предметів контрабанди та порушень митних правил на 534 млн. Також накладено понад 138 млн. грн. штрафів, донараховано понад 2,7 млрд. гривень митних платежів.

"Тобто ми спостерігаємо відчутний економічний ефект від діяльності СБУ за цим напрямом", - підкреслив Баканов.

За його словами, за цей період в цілому було знищено три організовані злочинні угруповання, які займалися саме контрабандною діяльністю, розпочато 87 кримінальних проваджень, а 52 людини були засуджені.

"Зокрема, припинено діяльність злочинної групи на Харківщині, яка організувала масштабні поставки в РФ військової продукції вітчизняних оборонних підприємств для авіатехніки. Також спільно з Євроюстом, Європолом та правоохоронцями з Франції, Польщі та Словаччини припинено діяльність міжнародного угруповання, яке спеціалізувалося на виготовленні та контрабанді стероїдів. Крім того, виявлено сім великих партій кокаїну в порту "Південний" та ін.", - повідомив Баканов.

Крім того, з протидії корупції протягом 2020-2021 років СБУ відкрила 82 досудових розслідування, 109 посадових осіб повідомлено про підозру, 20 - вже засуджені.

"Йде системна робота. Адже загрози національній безпеці, пов'язані з контрабандою," б'ють "не тільки по надходженнях до державного бюджету. У випадку з наркотиками і зброєю - це в першу чергу безпеку громадян", - додав глава СБУ.