Усуненого главу КСУ підозрюють у несанкціонованому втручанні в роботу системи дистанційного обслуговування клієнтів казначейської служби.

Колишньому голові Конституційного суду Олександру Тупицькому в п'ятницю, 16 липня, висунули підозру в несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи. Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

"Встановлено, що колишній глава Конституційного суду України за попередньою змовою з головним бухгалтером цього суду здійснили несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи дистанційного обслуговування клієнтів Державної казначейської служби України при підписанні електронних бухгалтерських документів, в результаті чого була спотворена інформація про справжніх їхніх підписантів", - сказано в повідомленні.

За даними слідства, екс-глава КСУ, після усунення з посади через повідомлення про підозру в грудні 2020 року, передав захищений електронний носій з власним ключем кваліфікованого електронного підпису і пароль до нього головному бухгалтеру та надав незаконну вказівку про подальше використання цього ключа від його імені і замість нього для підписання платіжних та інших документів в автоматизованій системі.

"Такі несанкціоновані втручання відбувалися навіть під час перебування підозрюваного за кордоном. Зокрема, було підписано понад 200 електронних платіжних доручень, електронних документів з бюджетних зобов'язань, щодо розподілу показників зведених кошторисів, розподілів відкритих асигнувань і кошторисних призначень тощо", - йдеться в повідомленні.