Синоптики розповіли, якою буде зима в Україні.

Так, за прогнозами синоптиків, середня температура зимового періоду очікується на 1-2 градуси вище за норму, розраховану за період 1991 - 2020 років.

Це випливає із аналізу Укргідрометцентром даних метеорологічних спостережень за кілька десятків років. Він встановив, що останні 30 років на території України перехід середньої добової температури через +8 градусів у бік зниження (початок опалювального періоду) навіть у північних регіонах України відбувається у третій декаді жовтня. А в інших регіонах України – на початку листопада та пізніше.

При цьому середня температура зимового періоду (особливо січня та лютого) підвищилася на 2,0-2,5 градуса, значно скоротилася і тривалість зимового періоду з температурою нижче за нуль.

Тим часом сума негативних температур протягом зимового періоду скоротилася практично вдвічі, і кожну зиму фіксується велика кількість температурних рекордів.

Як зазначається, перехід середньої добової температури навесні через +8 градусів у бік підвищення (закінчення опалювального періоду) відбувається не в середині, а в першій декаді квітня і раніше.

"На основі вищенаведеного аналізу можна зробити наступні висновки про майбутню зиму 2022-2023 рр.: середня температура зимового періоду (грудень - лютий) очікується на 1-2 градуси вище за норму, розраховану за період 1991 - 2020 рр.", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, ймовірність тривалих періодів холодної погоди з мінімальною температурою -25...-30 градусів в Україні дуже низька. Переважно можливі короткочасні суттєві похолодання тривалістю 1-5 діб, коли мінімальна температура вночі становитиме -15...-20 градусів, на північному сході країни - 26 градусів.

Крім того, стверджується, що перенесення початку опалювального періоду на пізніші терміни, а закінчення – на більш ранні обґрунтовано.