Один із затриманих за обіцяні $75 фотографував блокпости та наносив їх на гугл-карти.

Служба безпеки України за минулу добу виявила та затримала низку російських шпигунів та поплічників окупантів в Ужгороді, Харківській, Донецькій, Дніпропетровській областях та у Києві. Про це повідомляється на сайті спецслужби у четвер, 10 березня.

Так, у Закарпатській області СБУ викрила мешканця так званої "ДНР", який шпигував на користь окупанта та публічно заявляв про підтримку агресії РФ.

"З початку вторгнення він записав відео для одного з російських телеканалів. Після цього почав "зливати" ворогові інформацію про розташування українських військових у Харкові. Саме з них надалі було здійснено артобстріл", – йдеться у повідомленні.

Вказано, що російський агент "заліг" в Ужгороді і чекав на подальші вказівки від ворога, однак був схоплений.

У Харківській області затримано громадянина Росії, який, щоб уникнути кримінальної відповідальності за розтрату грошей на своїй батьківщині, погодився на співпрацю з ФСБ РФ.

"До моменту широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну агент гостював у матері в Києві. ФСБ відразу вийшла з ним на зв'язок і дала вказівку збирати дані про координати блокпостів на ключових магістралях України, кількість особового складу та озброєння", - розповіли в СБУ.

Також у Донецькій області затримано 23-річного місцевого жителя, який збирав та передавав агресору важливу інформацію про сили та засоби ЗСУ та переміщення військової техніки. Отримані розвіддані використовувалися окупаційними військами РФ під час планування наступальних і терористичних операцій.

Крім того, у держзраді підозрюється киянин, завербований співробітником так званої "МДБ ЛНР". Співробітники спецслужби встановили, що зловмисник передавав куратору дані про колишніх та нинішніх співробітників СБУ та намагався вербувати українців на користь РФ.

А у Дніпрі місцевий житель за обіцяні окупантами $75 фотографував блокпости в області та наносив їх на гугл-карти.

"Спецназівці СБУ затримали шпигуна під час спроби зняти частину грошей із банківської картки у банкоматі", – розповіли у спецслужбі.