Ліцензії анулювали недобросовісним надрокористувачам. Родовища роками на використовували, пояснив Олексій Данілов.

Рада національної безпеки і оборони України анулювала чотири титанові, три вуглеводневі і дві рудні ліцензії. Про це повідомив на брифінгу Секретар РНБО Олексій Данілов за підсумками засідання в п'ятницю, 18 червня.

"Були анульовані як недобросовісним надрокористувачам чотири титанових, три вуглеводневих і дві рудних ліцензії, які не використовувалися, відповідно, в 2018, 2019 і 2017 роках", - сказав Данілов.

Він також вказав, що на засіданні заслухали звіт голови Держгеонадр Романа Опімаха щодо виконання указу президента №122 від березня цього року щодо стану у сфері надрокористування.

За словами Секретаря РНБО, до 1 вересня цього року всі наявні 3 тис. ліцензій розмістять на геоінформаційному порталі з дублюванням на порталі Сота, "щоб суспільство знало, де вони знаходяться і хто ними володіє".

Також Данілов повідомив, що пов'язана з бізнесменом Віктором Пінчуком газовидобувна компанія Geo Alliance повернула державі дві ліцензії на видобуток природного газу і сирої нафти.

"Вперше в історії незалежності України відбулася подія, яка, ми сподіваємося, набуватиме прецедентного характеру, коли, розуміючи всю важливість реалізації політичної лінії Президента Зеленського з наведення порядку у сфері надрокористування та соціальну відповідальність, державі добровільно повернули дві ліцензії на видобуток природного газу і сирої нафти", - сказав Данілов.

Він уточнив, що ці компанії пов'язані з "одним поважним бізнесменом із Дніпра", але не назвав його.

Мова про Гео Альянс Таранушинське в Харківській області і Гео Альянс Південно-Орільське в Дніпропетровській області.