Запит України обговорюватимуть на рівні послів країн-членів Альянсу. Наступне обговорення може відбутися наступного тижня на зустрічі в Рамштайні.

Подана Україною офіційна заявка на вступ до НАТО вивела діалог з цього питання з кулуарного на формальний рівень. Про це у ході онлайн-брифінгу у вівторок, 4 жовтня, заявила посол України в НАТО Наталія Галібаренко.

"Що стосується конкретного плану дій, то тут, звичайно, м'яч - на боці НАТО. Тому що після того, як заявку було офіційно передано, тепер країни-члени мають попередньо провести обговорення нашої заявки та висловити свою позицію", - заявила Галібаренко.

Вона додала, що тепер дискусія про майбутнє членство в НАТО набула формалізованого характеру. Раніше це були неофіційні обговорення, які представники України вели у кулуарах, бо офіційно не порушувалося таке питання.

"Тепер це обговорення проходитиме вже в рамках Північноатлантичної ради на різних рівнях", - додала посол.

За її словами, одне з перших обговорень має відбутися на рівні послів. Не виключається, що друге обговорення проходитиме у рамках засідання міністрів оборони під час формату Рамштайн 12-13 жовтня. А у листопаді планується засідання міністрів закордонних справ НАТО.