Фотографи Костянтин і Влада Ліберови на своїй сторінці в Instagram опублікували знімки захисника Азовсталі Дмитра Козацького з позивним "Орест", якого звільнили внаслідок великого обміну полоненими 21 вересня, передає УНН.

"У перший день вдома я пішов до барбершопу, підстригся і побрився. Я ніколи не хотів виглядати жертвою", - розповів Дмитро Козацький під час фотосесії.

"Орест" став відомим після того, як поділився прощальними фотографіями із "Азовсталі" на своїй сторінці у Twitter. Тоді він показував повсякденне життя бійців під час оборони міста.

"Його знімки стали символом незламності української нації, і якщо ви спитаєте нас сьогодні, хто зробив головне фото цієї війни, нашою відповіддю буде - він, Орест", - написали фотографи.

Вони розповіли, що дізналися про Дмитра завдяки Instagram за тиждень до того, як він опублікував "культові портрети" своїх побратимів. Пізніше Костянтин та Влада написали йому слова підтримки, у відповідь "Орест" подякував їм за їх світлини з війни.

"Ці слова прийшлись на, мабуть, найтяжчий для нас період в цю війну. Ми роз‘їдались сумнівами, адже в Україні працювали вже мабуть усі відомі журналісти, і ми навіть самим собі не могли відповісти: нащо ми витрачаємо усі гроші на поїздки, де тільки ризикуємо життям, нічого не заробляючи. Кому це потрібно?... Ми написали хлопцю, щоб підтримати його, а натомість - він врятував нас", - додали Костянтин та Влада.

Нагадаємо

Перед тим, як потрапити у російський полон Дмитро Козацький зафільмував вщент розтрощений завод "Азовсталь". Пізніше ці кадри використало творче об’єднання Babylon’13 у своєму відео "Фортеця Маріуполь. Останній день на Азовсталі".

Крім цього, фото "Ореста" у травні 2022 року Верховна Рада України відправила з виставкою у парламенти Європи та світу.