Влада готує новий Меморандум з МВФ і "йде нормальна дискусія". Але перш за все слід отримати Staff-Level Agreement.

Україна готує оновлений Меморандум з Міжнародним валютним фондом. Для того, щоб отримати кредит, слід взяти нові зобов'язання. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко, пише Сегодня.

"Програма з МВФ нам потрібна, щоб забезпечити джерела покриття зовнішніх запозичень. При цьому ми не розглядаємо варіанти, при яких доведеться зупиняти будь-які соціальні виплати. Навіть теоретично це виключено", - заявив Марченко.

За його словами, зараз "йде нормальна дискусія з ключових питань". При цьому Марченко визнав, що в кінці 2020 року українській стороні здавалося, що з МВФ питання будуть вирішуватися легше.

"У грудні наші очікування були більш оптимістичними. Тоді було менше питань, які потребують рішень. Сьогодні в зв'язку з ситуацією на енергетичних ринках виникли додаткові аспекти, які вимагають узгодження з місією МВФ", - розповів глава фінансового відомства.

Що стосується нового Меморандуму, то він передбачає нові терміни і нові маркери.

На питання, коли влада України розраховує отримати новий транш, міністр заявив, що спочатку слід "почати працювати над текстом Меморандуму і отримати Staff-Level Agreement - схвалену угоду на рівні персоналу. І далі виконувати умови перегляду програми".

Зараз регулятор дискутує про конфігурацію даних параметрів.

"Основні теми - антикорупційні заходи, судова реформа, енергетичний ринок, фіскальні зобов'язання, зокрема за бюджетними параметрами. Є питання про введення Ощадбанку в Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Зараз обговорюються такі питання", - підкреслив Марченко.

Він додав, що у МВФ є зауваження до параметрів українського бюджету на 2022 рік.

"Є зауваження в частині зниження дефіциту. Фонд очікує від Міністерства фінансів компенсаторних заходів, які б збільшили дохідну частину або знижували видаткову, дозволяючи досягти рівня дефіциту 3,5% ВВП. Зараз у нас - 5,5%", - розповів Сергій Марченко.