У разі ударів України по території РФ, Москва у відповідь "застосує новий рівень зброї", каже Лукашенко.

Формальний керівник Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що президент РФ Володимир Путін ніколи не просив його брати участь у "спецоперації" в Україні, і застеріг Київ від ударів по Білорусі і Росії. Про це в п'ятницю, 17 червня, пише БелТА.

"Ніколи Путін мене не просив: ну ж бо, зайди, там, когось замочи в Україні, та інше. А от вони (Захід. – Ред.) нас штовхають у цей конфлікт, щоб розібратися і з Росією, і з Білоруссю та вибудувати фронт – лінію від Пітера до Ростова", – заявив Лукашенко.

Він заявив, що його армія не збирається воювати в Україні, але "якщо вони (ЗСУ) вдарять по Мозиру, то ми вдаримо по Києву, не заходячи в Україну".

Також Лукашенко застеріг Київ від ударів по Росії.

"У жодному разі цього робити не можна. Тому що Росія так застосує нового рівня зброю. І застосує по Києву, по тих, хто приймає ці рішення", – сказав він.

Лукашенко стверджує, що тримає армію Білорусі напоготові вздовж кордону – через Польщу, яка нібито "кладе око на Західну Україну".

"Тут нам доведеться реагувати. Тому що ми не можемо допустити, щоб нас цілком поляки оточили. Це небезпечний варіант. І я колись сказав: ще українці нас попросять із росіянами, щоб ми їм допомогли зберегти цілісність. Щоб не відітнули", – заявив він.

Але він не став прогнозувати, чим закінчиться війна Росії проти України.

"Ніхто не знає, чим там закінчиться. Ніхто не знає, як ситуація розвиватиметься. Те, що відбувається в Україні, – це початок. Це один з елементів великого переділу світу. Надломлюватимуть, чикрижитимуть. Страждатимуть малі держави", – сказав Лукашенко.