Голова МЗС пояснив, як можна убезпечити Українську державу і весь євроатлантичний простір.

Членство України у НАТО за нових обставин дозволяє її партнерам обнулити і не повторювати помилки, зроблені з 2008 року. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на своїй Facebook-сторінці у п'ятницю, 30 вересня.

"Членство України у НАТО давно назріло і перезріло. Україна вже невід'ємна складова євроатлантичної безпеки. У нас ще немає над собою парасольок п'ятої статті, але всі члени НАТО де-факто перебувають під парасолькою України, під захистом наших Збройних сил. Тому сьогодні Україна подала заявку на членство у НАТО, отримання якого за цих нових обставин не вимагає надання ПДЧ та дозволяє нашим партнерам обнулити і не повторювати помилки, зроблені з 2008 року", – зазначив він.

Український чиновник вважає, що забезпечити колективну безпеку України і євроатлантичного простору можна, лише забезпечивши дію семи елементів. Один із них – це вступ України у НАТО та ЄС.

Ще одним таким елементом є розширення міжнародної коаліції на підтримку України, наголосив міністр.

Кулеба також включив до списку елементів збільшення постачання зброї в Україну, зняття всіх політичних перепон для всіх типів та обсягів зброї для українського війська. Він запевнив, що уряд зробить усе, що Україна у відповідь на спроби анексії з боку РФ отримала ще більше зброї.

Міністр додав, що також потрібно, щоб було значне підвищення санкцій проти РФ у секторах енергетики, грошей, атомної енергетики та інших.

Останній елемент – активна протидія інших країн євроатлантичного простору російським військовим і гібридним загрозам, наголосив Кулеба.

"Перемога України – це і є безпека всього євроатлантичного простору", – резюмував голова МЗС України.