У випадку аварії на атомній станції радіоактивне забруднення повітря відбувається протягом тривалого періоду.

Як в такому разі діяти населенню, аби мінімізувати вплив радіації на організм, в коментарі УНН розповів експерт із питань радіації та радіоактивності Роман Павлюк.

«Випадок із вибухом за атомній станції можна класифікувати як ядерну атаку, це не ядерний удар. Після аварії є значне радіоактивне забруднення. Якщо розглядати цей сценарій суто гіпотетично, то це може бути підрив реактора. Але треба розуміти, що ядерний реактор – це потужна конструкція, де товщина сталі така ж сама, як і товщина стіни в будинку. Монолітної сталі, пробити реактор ракетою дуже складно. Навіть якщо відбудеться потрапляння, то утвориться вмятина. Якщо і вдастся пошкодити, то викиду радіації, як це було у Чорнобилі, точно не буде. У Чорнобилі був внутрішній вибух», – розповів Павлюк.

Окрім того, як додав експерт, у чорнобильському реакторі, РБМК-1000, була інша конструкція. Там немає металевого ядра, звареного з металу реактора, він вилитий з бетону. На Запорізькій АЕС реактор ВВЕР-1000 – це наступне покоління реакторів.

«Припустимо, що їм вдалося підірвати ракетою реактор. У такому випадку діє система оповіщення. Ми залишаємося вдома, закриваємо всі вентиляційні виходи в будинку, щільно закриваємо вікна, при можливості приклеюємо їх скотчем, якщо там можуть бути шпаринки. Після цього до вікон бажано не підходити. Також бажано перейти на готування їжі на електриці, тому що можна задихнутися газом в будинку. Назовні ні в якому разі не виходимо. Якщо все ж це необхідно, наприклад, покормити худобу, то варто організувати собі простір, як це роблять на ядерних підприємствах. Основний принцип наступний: будинок – чиста зона, а двір – небезпечна зона», – радить експерт.

Для цього варто виділити коридор як шлюзову кімнату, де буде знаходитися комплект речей спеціально для виходу назовні. Він обов’язково має закривати все тіло, і бажано надягати бахіли. Вкрай важливо захистити дихання, тому треба постійно носити маску чи респіратор, аби радіоактивний пил не потрапив до легень та не отруював організм до кінця життя.

Назовні рекомендовано проводити мінімальну кількість часу і знову повертатися в приміщення. Для цього в коридорі варто залишити верхній комплект одягу. Після цього обов'язково прийняти душ з милом, а нижній комплект одягу змінити на чистий.

У приміщенні експерт радить теж ходити в масці чи респіраторі, навіть дітям. Хатнім тваринам ні в якому разі не дозволяти покидати приміщення, адже шерсть буде збирати радіоактивний пил. Тож краще їм організувати санітарні умови в будинку.

«І чекаємо на повідомлення від ДСНС. Залежно від рівня радіації, вони повідомлять, чи можна виходити в масці, чи вже без неї. Чи варто евакуюватися. Тобто, буде відповідне оповіщення. Але до того моменту треба залишатися в будинку і виходити лише в крайній необхідності. Є також хороша методичка, як діяти у випадку атомної аварії, на сайті Центру громадського здоров’я», – додав експерт.