Ініційовану Слугою народу відставку голови парламенту підтримали 284 народних депутати.

Верховна Рада на засіданні в четвер, 7 жовтня, 284 голосами підтримала ініціативу фракції Слуга народу про відкликання з посади спікера парламенту Дмитра Разумкова.

Рішення відкликати Разумкова пояснив глава партії Слуга народу Олександр Корнієнко.

"Політичний досвід грає в різні боки: іноді допомагає працювати, а іноді збільшує різні прояви, які можна назвати політичним лукавством", - пояснив він ідею про відставку Разумкова.

Корнієнко підкреслив, що на цей момент Слуга народу "не має довіри" до нього.

"Дмитро Олександрович відступив від загальних принципів і більше не є членом нашої партії та не може представляти нашу команду на такій високій посаді. У партії та виборців є безліч питань до роботи голови парламенту. Більшість із них риторичні, але, я впевнений, Дмитре Олександровичу, що Ви у своїй манері, яка є Вам властивою філігранно за формою, але не факт, що наповненою за змістом, будете на них відповідати. Отже, почнімо", - сказав він.

 

Також із трибуни виступив сам Разумков. Він нагадав обіцянки команди Президента Володимира Зеленського і Слуги народу, які йшли на вибори з "хорошими, щирими принципами, яким повірили люди. Не за посадами і за грошима, а змінити країну на краще".

 

"Це була сліпа віра, що у нас усе вийде. Тому що ми нові чесні, правильні, справедливі, інші. Тому що ми - не такі, як вони. На жаль, сьогодні в цьому залі я бачу вже інші очі. Вони сильно змінилися. Весь цей час я намагався зробити, щоб хоча б частина цих обіцянок стала реальністю... Якщо ми повернемося до принципів, то принцип демократії, до якого ми йшли, став принципом влади більшості, принцип верховенства права і закону змінився на політичну доцільність, принцип права на власну позицію, і свободу слова змінив принцип "хто не з нами, той проти нас", принцип "закон один для всіх" став принципом "друзям - усе, ворогам - закон". А принцип "офшори для влади - ганьба" став принципом "нічого страшного, у кожного ФОП вони". Мої ж принципи не змінилися, мої цінності такі самі, що й були", - сказав він.

 

 

 

Потім Рада почала процес призначення нового глави парламенту.

Як повідомила перед засіданням нардеп Євгенія Кравчук, уже сьогодні можуть проголосувати за призначення Руслана Стефанчука на посаду голови Ради, а на першого віце-спікера - Олександра Корнієнка.