В умовах війни український уряд постійно розширює кредитні та грантові програми, але їх обсяги мінімальні, і не відповідають розміру індустріальних втрат від бойових дій.

Крім того, зараз уряд здебільшого фокусується на підтримці АПК та аграрного експорту, а не промисловості – в той час, як вона серйозно потребує підтримки.

Про це йдеться в дослідженні ГМК Центру.

"За оцінками Київської школи економіки (KSE), прямі втрати активів підприємств і промисловості у грошовому вираженні станом на 1 вересня 2022 року склали $9,9 млрд або 7,8% від загальної суми в $127 млрд. Крім того, зараз уряд здебільшого фокусується на підтримці АПК та аграрного експорту, а не промисловості", - пише видання. 

Україні за нинішніх умов потрібно підтримувати будь-який працюючий бізнес, акцентують опитані ГМК Центром експерти. Це особливо стосується середніх та великих промвиробників – основних роботодавців у регіонах, що постраждали від війни. Навіть за офіційними оцінками, рівень безробіття в Україні на кінець 2022 року становитиме 30%, а щомісячна нестача коштів у держбюджеті – приблизно $5 млрд. Це потребує швидких та ефективних рішень для бізнесу, що допоможе збільшити бюджетні надходження та знизити безробіття. 

На думку Андрія Длігача, засновника та CEO Advanter Group, опитаного виданням, банки мало кредитують бізнес. До того ж, виділені кошти в десятки разів менші від потреб. А досвід успішного отримання фінансування у рамках "5-7-9%" поширений в аграрному секторі, але не в інших індустріях. 

Нардеп Дмитро Кисилевський також вважає, що дуже важливо переформатувати програму доступних кредитів та змінити її пріоритети. Також потрібно мати окрему програму для промислових виробників із великими лімітами кредитування, адже нині у структурі виданих доступних кредитів переважають аграрні та торгові компанії, зокрема імпортери. 

Серед пріоритетів держави наразі має бути запровадження програм, які стимулюватимуть експорт, запровадження страхових гарантій для інвесторів, розроблення нормативної бази для роботи індустріальних парків, а також приділення уваги держзакупівлям. 

"Коли 30% форми для ЗСУ купується в Україні, а 70% – за кордоном, це ненормально. Там, де українські підприємства можуть задовольнити потреби держави, вони мають працювати у повному обсязі", - акцентує видання. 

Раніше президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що ГМК України постраждав від війни сильніше за інші галузі: по металургам сильно вдарило знищення двох металургійних комбінатів у Маріуполі, складна та дорога логістика, погіршення цінової кон’юнктури на світових ринках та зростання цін на енергоносії.