Навіть без транзиту компресорні станції ГТС можуть створювати необхідний для транспортування газу тиск.
 

Міненерго підготувало план дій на випадок відсутності транзиту газу, пишуть Українські Новини з посиланням на відповідь відомства.
 
 "Оператор ГТС України спільно з Міненерго та іншими держорганами постійно розробляє різні сценарії роботи газотранспортної системи, зокрема, в разі часткової чи повної зупинки транзиту. Варто нагадати, що українська ГТС вже працювала в режимі повної відсутності транзиту в 2009 році, а в режимі обмеженого транзиту - в 2014 і на початку 2020 року. Міненерго підготувало відповідний Національний план дій на випадок кризових ситуацій різного ступеня складності", - йдеться в повідомленні.
 
Відзначається, що в разі відсутності транзиту газу, компресорні станції української ГТС можуть створювати в газотранспортній системі необхідний для транспортування газу тиск.
 
"Оператор ГТС України підтримує балансування ГТС і необхідний рівень тиску завдяки врівноваження обсягів газу, які заходять у магістральні газопроводи і виходять протягом доби. Відповідний тиск у ГТС підтримується компресорними станціями. При цьому газ може бути не транзитований, а з підземних сховищ газу (в зимовий період), газ власного видобутку та імпортований", - підкреслили в компанії.
 
Також повідомляється, що компресорні станції можуть працювати в реверсному режимі.
 
У січні - серпні 2021 року транзит газу через ГТС України склав близько 29,45 млрд кубометрів - на 15,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року.
 
Нагадаємо, в 2020 році транзит газу через ГТС України склав 55,8 млрд куб. м, що на 37,7% менше, ніж за 2019 рік (89,6 млрд куб. м). При цьому Газпром заплатив $2,11 млрд за весь законтрактований обсяг у розмірі 65 млрд кубометрів.