Відмова від спроб зупинити запуск газопроводу “Північний потік-2” створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи. Про це заявили у спільній заяві міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау, пише УНН.

У заяві йдеться про те, що рішення щодо будівництва Північного потоку — 2, схвалене у 2015 році через лічені місяці після вторгнення Росії та незаконної анексії української території, створило політичну та безпекову кризу і кризу довіри в Європі. Водночас, воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС.

Нині цю кризу значно поглиблює відмова від спроб зупинити запуск газогону.

“Ми закликаємо Сполучені Штати Америки та Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія. Україна та Польща працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску “Північного потоку-2“, допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, підтримки країн в їхніх прагненнях стати членами західних демократичних інституцій, мінімізації загроз миру та енергетичній безпеці”, — йдеться у заяві.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в разі запуску російського проекту газопроводу “Північний потік-2” Україна повинна мати гарантії нормального газопостачання на 10-15 років.

Під час візиту до ФРН Володимир Зеленський обговорював питання “Північного потоку-2”. Зокрема, провів зустріч з канцлером ФРН Ангелою Меркель, а також кандидатом у канцлери ФРН, головою Християнсько-демократичного союзу Армін Лашетом, де обговорив російсько-український збройний конфлікт і “Північний потік-2”. Президент України підкреслив, що його введення в експлуатацію становить пряму загрозу енергетичній безпеці країн ЄС.