Цифрова віза, в разі введення, замінить паперовий візовий стікер і дозволить заощадити час і гроші як для подорожуючих, так і для консульських установ.

Європейська Комісія розпочинає консультації про можливість введення електронних віз на в'їзд в ЄС для громадян третіх країн, замість паперових "стікерів", які зараз проставляються в паспортах іноземців. Про це в четвер, 11 березня, повідомила прес-служба Європейської комісії.

"Зміни, які зараз розглядаються, включають введення цифрової візи, яка замінить паперовий візовий стікер, який використовується зараз, і дозволить всім, хто планує поїздки в ЄС, подавати заявки на отримання віз повністю в режимі онлайн", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що непаперова і безконтактна процедура дозволить заощадити час і гроші для людей, які планують подорожі, а також для консульських установ, одночасно забезпечуючи високий рівень безпеки на зовнішніх кордонах ЄС. Ця ініціатива повністю відповідає наміру Єврокомісії модернізувати і перевести в "цифру" більшість громадських послуг в Євросоюзі.

Громадські консультації щодо цього триватимуть з 11 березня по 3 червня. Свої пропозиції за результатами цього обговорення Єврокомісія представить до кінця 2021 року.

Оновлений Пакт ЄС з питань міграції та притулку визначає завдання повної цифровізації візових процедур до 2025 року.