Точки продажу їжі розташовані в Дарницькому районі столиці. У всіх постраждалих діагностували сальмонельоз.

У Києві зафіксували випадки можливого отруєння шаурмою. Постраждалі купували вуличну їжу у різних точках Дарницького району. Про це 20 червня повідомили у прес-службі Київського міського центру контролю та профілактики хвороб.

Фахівці розпочали епідеміологічне розслідування.

"Надійшли два екстрені повідомлення щодо гастроентероколіту, які пов'язані з вживанням шаурми. Її купили в павільйонах за адресою Ахматової, 44, та на вулиці Урловській, 11 (Дарницький район). Відомо, що люди захворіли 19 червня і того ж дня звернулися по медичну допомогу", - розповіли у прес-службі.

Пізніше голова Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан у коментарі виданню Сегодня уточнив, що вже зареєстровано 23 такі випадки.

"На цей момент зареєстровано 23 випадки отруєння шаурмою. Серед постраждалих троє дітей. Швидкопсувну їжу продавали з двох кіосків у Дарницькому районі столиці - на проспекті Бажана та вулиці Анни Ахматової. Люди отруїлися м'ясом, яке додавали в шаурму. Кіоски закриті, обладнання демонтоване", - сказав Рубан.

За його словами, діагноз сальмонельоз підтвердився у 60% тих, хто отруївся.

"Через це порушено кримінальне провадження. Проводяться слідчі дії. Також здійснюються заходи щодо недопущення реалізації цього м'яса на території Києва. Планується масова перевірка по місту кіосків з шаурмою. Також перевірятимемо точки, де можуть продавати інші швидкопсувні продукти. Всі підприємці повинні дотримуватися температурного режиму. На жаль, півроку ця проблема не контролювалася через введення воєнного стану", - додає голова Держпродспоживслужби столиці.

Сальмонельоз - це інфекційне захворювання, яке викликається бактерією роду Salmonella. Джерело збудника інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, домашня водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Носіння може тривати від кількох днів за кілька років.

Механізм передачі інфекції - фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним та побутовим шляхами. Захворюваність у містах у два рази вища, ніж у селах. Інкубаційний період коливається від шести до двох-трьох днів. Хвороба може протікати у легкій формі. Однак, у деяких випадках пов'язане з хворобою зневоднення може становити загрозу життю. Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль у животі, нудота, блювання, діарея. У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися по медичну допомогу та не займатися самолікуванням.