У ніч на 6 лютого в Румунії, у сейсмічній зоні Вранча, стався землетрус магнітудою 4,6 – поштовхи почули в Молдові, пише УНН з посиланням на Digi24.

За даними Національного інституту досліджень і розвитку фізики Землі (INFP), підземні поштовхи зафіксували на глибині 23 кілометри. Це сталося в 74 кілометрах на північний схід від Плоєшті, 94 кілометри на захід від Бреїла, 98 кілометрів на захід від Брашова, 99 кілометрів на захід від Галаца та 114 кілометрів на північний схід від Бухареста.

Пізніше в цьому ж районі було зафіксовано ще чотири підземні поштовхи магнітудою 2,6, 2,9, 2,7 і 2 бали.

Три землетруси сталися на глибині 17 км, о 04:09, 04:13 і 05:01, а четвертий – о 05:26, на глибині 21 км.

Інститут геології та сейсмології Молдови повідомляє про землетрус магнітудою 4,5 – його зафіксували о 03:26.

За словами генерального директора INFP Константіна Іонеску, виникнення п'яти землетрусів є збігом з часом землетрусу в Туреччині.

"Це збіг. Землетрус, що стався в Румунії - це поверхневий землетрус. Землетрус у Туреччині, також поверхневий, багато в чому залежить від геологічних зв'язків всередині землі. Між двома поверхневими сейсмічними зонами в Румунії та Туреччині немає ніякого зв'язку", – заявив Іонеску.

Він зазначив, що є ймовірність подальших поштовхів, оскільки ця територія відома як сейсмічно активна зона землетрусів з глибиною залягання до 20 кілометрів.

Землетрус магнітудою 7,4 стався 6 лютого о 4:17 за місцевим часом у районі Пазарджик у провінції Кахраманмараш в Туреччині.

Після землетрусу сталося 42 афтершоки, найбільший з яких був магнітудою 6,6. Інтенсивно землетрус відчували в навколишніх провінціях. Він також зачепив сусідню з Туреччиною Сирію.

Потужний землетрус у Туреччині та Сирії забрав життя вже понад 1200 людей.

Туреччина розташована на вершині великих розломів і часто піддається землетрусам. Близько 18 000 людей загинули в результаті потужних землетрусів, які вразили північно-західну Туреччину в 1999 році.