Європейський Союз оприлюднив деталі Імплементаційного додатку до Угоди про нормалізацію відносин між Сербією та Косово за підсумками переговорів, які відбулися в суботу за посередництва ЄС. Як пише УНН з посиланням на сайт Європейської служби зовнішніх дій, відповідний додаток до Угоди погодили Північна Македонія та офіційні Белград і Приштина.

У додатку містяться зобов’язання, яких обидві сторони мають дотримуватися.

Наголошується, що ця Угода стане невід’ємною частиною відповідних процесів приєднання Косово та Сербії до Європейського Союзу.

Таким чином, сторони погоджуються терміново схвалити Декларацію про зниклих безвісти, узгоджену в рамках діалогу за сприяння ЄС.

Сторони погоджуються протягом 30 днів створити Спільний моніторинговий комітет під головуванням ЄС, який забезпечує контроль та виконання всіх положень.

Протягом 150 днів ЄС організує донорську конференцію для створення інвестиційної та фінансової допомоги для Косово та Сербії. Наголошується, що жодні фінансові внески не будуть зроблені, доки ЄС не визначить, що всі положення Угоди виконано повністю.

Косово та Сербія погоджуються не блокувати імплементацію жодної зі статей.

Усі обговорення, пов’язані з виконанням Угоди, відбуватимуться в рамках діалогу за сприяння ЄС.

“Косово та Сербія визнають, що будь-яке недотримання своїх зобов’язань за Угодою, цим додатком або минулими Угодами про діалог, може мати прямі негативні наслідки для їхніх відповідних процесів вступу до ЄС та фінансової допомоги, яку вони отримують від ЄС”, – йдеться у додатку.

Високий представник Європейського Союза Жозеп Боррель повідомив у суботу, що такі країни як Косово и Сербія, погодили Імплементаційний додаток до Угоди на шляху до нормалізації відносин.

Також високий представник Європейського Союзу додав, що країни "зобов'язалися дотримуватись усіх статей угоди".

У лютому Косово і Сербія погодилися на угоду про нормалізацію відносин після майже 10 років діалогу за посередництва ЄС, під час якого було досягнуто незначного прогресу.