"Тест на набір інструментів" раніше успішно могли пройти лише люди, а також шимпанзе. Проте тепер його здали і білі папуги з Індонезії, яких також називають какаду Гоффіна. Про це повідомляє УНН з посиланням на Daily Mail.

Дослідники спорудили певний "автомат із їжею", де сховали горіхи кеш'ю. Папугам запропонували низку інструментів і головоломку, розгадавши яку, вони могли отримати бажану їжу.

Какаду Гоффіна й раніше були відомі своїм умінням робити інструменти з гілок дерев, але тепер вони змогли успішно скласти "тест на набір інструментів". Це означає, що ці папуги дуже кмітливі та здатні планувати, які інструменти їм необхідні для досягнення мети, і принести правильний "набір інструментів" для роботи.

Вчені у ході експерименту помістили кеш'ю у прозорий "торговельний автомат" для птахів. Щоб отримати ласощі, какаду необхідно було спершу використовувати загострений інструмент, аби проткнути паперову сітку перед горіхом. Потім їм треба було використовувати гнучкий пластиковий інструмент (соломинку, розрізану вздовж), щоб відштовхнути горіх від підставки, аби він випав.

За результатами експерименту, двоє найкмітливіших птахів зрозуміли, як використовувати два інструменти, всього за 35 секунд.

Чотири пташки з п'яти показали, що здатні спланувати набір інструментів для роботи й принести їх у дзьобі.

За словами співавтора дослідження Антоніо Осуна-Маскаро з Університету ветеринарної медицини у Відні, результати свідчать про те, що какаду настільки розумні, що мають мисленнєвим уявленням інструментів, які надалі будуть використовувати.

Люди, як і шимпанзе, раніше пройшли цей тест. Вчені зазначають, коли нам необхідно зробити щось вдома, ми не ходимо туди-сюди по інструменти, а здатні спочатку зібрати набір інструментів, які нам можуть знадобитися.

Дослідження доводить те, що какаду не гірше людей здатні спланувати набір інструментів, які потрібні їм для досягнення мети.

Спочатку в дослідженні взяли участь десятеро птахів. Альфа групи, самець Фігаро, був одним із птахів, які освоїли інструменти всього за 35 секунд. Потім 5 із 10 птахів, які освоїли інструменти, пройшли три різні шляхи до прозорої коробки з горіхом усередині.

Експеримент був розроблений для того, щоб показати, що какаду здатні планувати необхідний набір інструментів і використовувати саме ті з них, які можуть бути корисні в конкретному випадку. Загалом 4 з 10 птахів навчилися носити із собою два інструменти, крім того, какаду вигадали, як помістити дерев'яний інструмент у пластиковий, щоб їх було легше "транспортувати".