Вплив змін клімату на тварин буде "багатогранним" з "каскадним ефектом" у п'яти сферах, включаючи харчування, довкілля, поведінку, фізичне та психічне здоров'я, передбачає нове дослідження, пише УНН з посиланням на Phys.org.

В опублікованому в CABI Reviews дослідженні наголошується, що дослідникам необхідно ретельно розглянути, які області є найближчими та майбутніми пріоритетами для захисту благополуччя та довголіття тварин, які використовуються в їжу, такі як домашні тварини, і тварин для збереження в заповідниках та зоопарках.

Тварини, схильні до ризику впливу зміни клімату, зазначені в огляді, включають кажанів, рибок даніо, кам'янистих струмкових жаб, коал, африканських слонів, курей та молочних корів.

В огляді висвітлюються дослідження, що показують, як тепловий стрес у молочних корів, наприклад, призвів до зниження надоїв на 35%. Тепловий стрес значно впливає на лактацію, імунну функцію та здоров'я телят. Моніторинг активності корів та часу жуйки допомагає виявити тепловий стрес, а відповідні стратегії розсіювання тепла, такі як сонцезахисні козирки та розбризкувачі, можуть пом'якшити його наслідки, вважають дослідники.

У дослідженні також стверджується, що у курчат-бройлерів, які утримувалися у спекотних умовах протягом чотирьох днів, спостерігалися вищі випадки некрозу, що знижувало якість їх життя і м'яса. Велике занепокоєння викликає благополуччя птахів, особливо дорослих бройлерів, у тепліших умовах. Птахи мають обмежену здатність до терморегуляції, відповідно, для підтримки оптимальної виробничої температури можуть знадобитися кондиціонери.

Учені наголошують, що посуха та нестача ресурсів також є ключовими причинами загибелі слонів. Вони стверджують, що африканський слон, як найбільший із існуючих наземних ссавців, має значні щоденні потреби у їжі та воді. Але в міру того, як посухи стають більш частими, доступність води і рослинного покриву знижується, що збільшує стрес слонів через спеку та харчування, що сприяє підвищеній смертності слонів, що спостерігається наразі.

У дослідженні також наголошується, що зміна клімату була визнана основним фактором скорочення популяції багатьох видів сумчастих, включаючи коалу. Підвищення середньої температури означає, що таким видам, як коала, потрібно витрачати більше енергії для підтримки температури тіла, використовуючи джерело їжі, якість якого погіршилася через поточні прогнози зміни клімату.

На думку вчених, навіть на домашніх котів та собак впливає зміна клімату. Вони кажуть, наприклад, що деякі породи собак схильні до теплового удару, у той час як хвороби, пов'язані зі спекою, є основною причиною смерті військових службових собак.

Близько половини всіх собак у Великій Британії мають надмірну вагу, причиною якої є недостатнє фізичне навантаження, а погодні умови можуть стати потенційною перешкодою для вигулу собак. В огляді наголошується, що 87% власників повідомляють, що вони менше займаються своїми собаками під час спекотної погоди. Поступове підвищення глобальної температури може призвести до зниження рівня добробуту собак, що, на думку вчених, також може призвести до зміни ролі собак у суспільстві.

"Ми сподіваємося, що майбутні дослідники будуть застосовувати аспекти добробуту тварин для оцінки того, як зміна клімату впливає на тварин, і подальші дослідження прокладуть шлях до захисту тварин від катастрофічних наслідків зміни клімату", - сказав доктор Едвард Нараян, провідний автор і старший викладач зоотехніки в Школі сільського господарства та харчових наук Університету Квінсленду в Австралії.