Міністерство закордонних справ України звернулося з закликом негайно скликати позачергове засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку. У заяві наголошується на тому, що країна-агресор "вчергове підтверджує свою хронічну нездатність бути відповідальним розпорядником", повідомляє УНН.

"росія вчергове підтверджує свою хронічну нездатність бути відповідальним розпорядником ядерної зброї як засобом стримування та попередження війни, а не інструментом погроз та залякування. Світ має об’єднатися проти того, хто ставить під загрозу майбутнє людської цивілізації", - йдеться в заяві.

Міністерство наголосило, що ці заяви росії є "черговим провокативним кроком злочинного путінського режиму", що підриває засади Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки у цілому. Повідомляється, що Україна звертається до білоруського суспільства не допустити реалізації намірів щодо розміщення на їх території, що "ще більше перетворить цю країну на заручника кремля" та матиме "катастрофічні наслідки для її майбутнього".

Крім цього, МЗС звернулося до держав "Групи Семи" та Європейського Союзу з закликом попередити білоруську владу про далекосяжні наслідки для білорусі, у разі її згоди. Також Україна просить застосувати ефективні дії щодо протидії ядерному шантажу кремля з боку Великої Британії, Китаю, США та Франції, зокрема й як постійних членів Ради Безпеки ООН, а також негайно скликати з цією метою позачергове засідання Ради Безпеки ООН.

"Україна закликає всіх членів світового співтовариства довести до злочинного путінського режиму категоричну неприйнятність його чергових ядерних провокацій та вжити рішучі заходи з метою ефективного стримування та запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї", - наголошує МЗС.

Нагадаємо

Російський диктатор володимир путін заявив, що рф 1 липня закінчує будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у білорусі та вже передала білоруській армії ракетний комплекс "Іскандер", здатний нести таку зброю. путін додав, що це відповідь на рішення Великої Британії передати Україні танкові снаряди зі збідненим ураном.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що розміщення на території білорусі російської тактичної ядерної зброї порушує конституцію країни.

У Пентагоні відповіли на заяву путіна щодо планів розміщення тактичної ядерної зброї в білорусі: "Ми не побачили ні причин для зміни готовності наших ядерних сил, ні ознак того, що росія готується застосувати ядерну зброю".