В Україні у Державних будівельних нормах закладається здатність опиратися землетрусам, враховується сейсмічна активність.

Проте виникає питання, наскільки ефективно слідкують за якістю виконання таких проектів. Про це у коментарі УНН розповів директор “Інституту міста” Олександр Сергієнко.

«Обов'язково у Державних будівельних нормах та різних нормативних актах, в основному в ДБН це закладається. В залежності від висотності будівлі закладаються вимоги щодо її здатності опиратися землетрусам. Це у нас поширена практика, тим паче, що ми знаходимося на півночі потужного сейсмоактивного поясу планети. Тому небезпеку землетрусів будівельники враховують», - розповів Сергієнко.

Проте Сергієнко зауважив, що виникає питання, наскільки Державна інспекція архітектури та містобудування України ефективно слідкує за дотриманням основних вимог до будівництва у сейсмічних районах.

«Єдине, що викликає занепокоєння – це наскільки нова контора (Державна інспекція архітектури та містобудування України – ред.) ефективно слідкує за якістю виконання проектів, якості будівництва. Бо багато випадків свідчать про те, що такого належного контролю немає», - сказав Сергієнко.

Сейсмолог Олександр Кендзера повідомляв, що в Україні сильні землетруси можуть статися, зокрема, у Києві та Криму.

Землетруси у Туреччині виникли у сейсмоактивному поясі, до якого належить й Україна.