Це перший український фільм, який отримав Оскар. Фільм оповідає про 20 днів, які режисер Мстислав Чернов провів зі своїми колегами в обложеному Маріуполі після початку вторгнення Росії в Україну.

Український документальний фільм 20 днів у Маріуполі отримав Оскар як найкращий документальний фільм.  Це перший український фільм, який отримав Оскар.

На сцену разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

"Мені хотілося, щоб я цього фільму ніколи не знімав. Я хотів би поміняти цей "Оскар" на те, щоб Росія ніколи не вторгалася в Україну і більше ніколи не нападала на наші міста", - сказав Мстислав Чернов, отримавши нагороду.

Документальний фільм 20 днів у Маріуполі розповідає про місто у перші тижні російського вторгнення. Зокрема стрічка багато уваги приділяє обстрілам і бомбардуванням Маріуполя.

Документальність фільму полягає в фіксуванні смерті містян і кадрів бомбардування пологового будинку, який став сумновідомим на увесь світ після цинічного обстрілу будівлі росіянами.

Фільм оповідає про 20 днів, які режисер Мстислав Чернов провів зі своїми колегами в обложеному Маріуполі після початку вторгнення Росії в Україну.

На 21 день війни журналісти виїхали з Маріуполя гуманітарним коридором. В кінці фільму з'являється текст про те, що місто було повністю окуповане Росією через 86 днів.

Фільм здобув приз 27 січня 2023 року глядацьких симпатій як Найкращий іноземний документальний фільм на кінофестивалі Санденс.