Фільм "20 днів у Маріуполі" переміг у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм".

Режисер Мстислав Чернов відреагував на рішення організаторів премії "Оскар" вирізати фрагмент церемонії нагородження фільму "20 днів у Маріуполі" зі скороченої міжнародної телевізійної версії. Про це він сказав в інтерв'ю YouTube-каналу "Стратком ЗСУ".

За його словами, він не бачить ніякої "зради", але розібратися в цій ситуації все ж необхідно.

"Той факт, що зараз мою промову і нашу категорію вирізали зі скорочених версій, я знаю, ми зараз надіслали запит і чекаємо на відповідь. Я, чесно, не думаю, що тут є якась "зрада", але треба розібратися. Тому що зазвичай ці телеверсії плануються заздалегідь, до того, як пройшла церемонія. Мені здається, що просто треба дочекатися офіційної відповіді, тому що я бачу, що вже були запити і від "Суспільного", і від українських політиків. Це парадоксально, але про нашу категорію і про мою промову заговорили ще більше", - сказав Чернов.

Він також пояснив, чому документальний фільм про російського опозиціонера Олексія Навального отримав минулого року "Оскар". Режисер зазначив, що фільм був знятий режисером-документалістом Даніелем Роером і позиціонувався як антивоєнний.

"По-перше, це фільм канадського режисера. Це не російський фільм. І він ніколи не сприймався ані в Голлівуді, ані у політичній сфері в Європі та Америці як російський фільм. Це йому допомогло досягти успіху. По-друге, він був презентований як антипутінський і антивоєнний у той час, коли відкрилася його промо-кампанія. Тоді вже Росія напала на Україну, вже тривала війна, але тоді практично не було українських документальних фільмів, які би говорили про цю нову хвилю вторгнення. І тому кінокритики обрали підтримувати фільм про Навального, тому що він був найгучнішим і він мав підтримку CNN, політиків", - підсумував режисер.