Майже всі українці, які вимушено виїхали з України, мають статус тимчасового захисту в країнах, де вони перебувають.

У Державній міграційній службі просять не розглядати українських громадян як біженців в інших країнах і не створювати програм для їхньої інтеграції в країні перебування. Про це повідомила голова ДМС Наталія Науменко.

Майже всі українці, які вимушено виїхали з України, мають статус тимчасового захисту в країнах, де вони перебувають. Науменко пояснила різницю між статусом біженця і статусом тимчасового захисту.

Статус біженця - це захист від держави, з якої втік. Не тому що розпочалася війна і ти шукаєш безпечного місця для себе, щоб просто жити, а тому, що ти шукаєш прихистку в іншій країні, бо твоя держава тебе переслідує. Суспільство сприймає біженство як явище, що описує людей, змушених покинути домівку та шукати захисту в більш безпечному місці. Не можна прирівнювати міжнародно-правове значення статусу біженець і відчуття, які викликає слово біженець, - пояснює голова ДМС.

Науменко зазначає, що міжнародний захист у вигляді статусу біженця може отримати людина, яка через побоювання стати жертвою переслідувань за ознакою: раси, релігії, громадянства, належності до певної соціальної групи, політичних поглядів, перебуває за межами своєї країни і не в змозі користуватися її захистом внаслідок таких побоювань.

"Обставини, які змушують людину отримувати статус біженця в іншій країні, суто індивідуальні. Той, хто отримує статус біженця, "боїться своєї держави", "боїться переслідувань своєю державою" і не може повертатися до своєї країни жодним чином, навіть на короткий строк", - дадала чиновниця.

Повідомляється, що Україна опрацьовує створення ефективних інструментів для повернення наших громадян.