Найбільше на рішення повертатися чи залишатися за кордоном впливають можливості комфортно жити та досягти успіху.

Всеєвропейське дослідження українців у Європі показало, що 49% опитаних людей, які переїхали після повномасштабного вторгнення РФ, не хотіли б залишитися жити за кордоном. Опитування було проведено соціологічною групою Рейтинг 4-11 липня.

Серед українців, які переїхали до Європи до 24 лютого 2022 року, 40% не хочуть там жити.

Майже кожен п'ятий сумнівається в рішенні повертатися чи залишатися, решта думає про те, щоб залишитися на постійне проживання за кордоном.

Разом з тим, можливість залишитися залежить не лише від бажань, а й від інших обставин: можливостей, наявності роботи, дозволу на проживання, можливості навчатися дітям, зміни особистих обставин.

Зазначається, що найбільше на рішення повертатися чи залишатися за кордоном впливають можливості комфортно жити та досягти успіху, дещо менше - можливості вести власний бізнес і знайти роботу. Значним є фактор освіти та доступність житла. Незначний вплив мають рівні інфраструктури, соціальної захищеності та захисту прав і свобод.

Високий рівень бюрократії та оподаткування в Європі має значно менший вплив на ці рішення, як і високий рівень корупції в Україні.