Однак низькі температури і повне припинення постачання російського газу до Європи на початку опалювального сезону може відновити напругу.

Напруга на світових газових ринках, викликана вторгненням Росії в Україну, значно зменшилася, з початку 2023 року, однак холодна зима може погіршити ситуацію. Про це йдеться у новому звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), який було опубліковано 17 липня.

"Вторгнення Росії в Україну у 2022 році спричинило першу по-справжньому глобальну газову кризу, коли ринки природного газу та СПГ зіткнулися з перебоями у постачанні та безпрецедентною волатильністю цін", - зазначається в огляді.

Спеціалісти наголосили, що хоча безпосередні наслідки минулорічного шоку зменшилися останнім часом, ринки природного газу та СПГ все ще стикаються з перебоями у постачанні та безпрецедентною волатильністю цін.

Ці структурні зміни зберігатимуться протягом років і їх слід брати до уваги як політикам, так і гравцям ринку.

Основна невизначеність залишається перед майбутнім опалювальним сезоном. Холодна зима разом з повним припиненням постачання російського газу до Європи на початку опалювального сезону може відновити напруженість на ринку.

Також може виникнути жорстка конкуренція за постачання газу, якщо в Північно-Східній Азії погода буде холоднішою, ніж зазвичай, і економічне зростання в Китаї буде сильнішим, ніж очікувалося.

Водночас наголошується, що високий рівень запасів у сховищах на ключових азійських та європейських ринках дає підстави для обережного оптимізму.

Якщо наповнення європейських сховищ триватиме зі швидкістю, яка спостерігалась із середини квітня, до початку вони будуть заповнені на 90%, а до середини вересня - майже на 100%.

При цьому, експорт російського трубопровідного газу до Європи у першому півріччі 2023 року впав приблизно на 65% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

"Постачання російського трубопровідного газу залишається основним фактором невизначеності у прогнозованому періоді", - вказано у звіті.

Натомість СПГ став основним джерелом постачання газу для Європи, його частка в загальному попиті зросла у середньому з 12% у 2010-х роках до майже 40% у першому півріччі 2023 року.