Чи зміняться ціни на бензин у результаті введення ембарго на російську нафту та нафтопродукти – поки складно сказати. Усе залежатиме від того, чи буде нестача нафти на європейському ринку. Про це в коментарі УНН розповів експерт із енергетичних питань Геннадій Рябцев.

«Однозначної відповіді на питання, чи змінюватимуться ціни на бензин, немає. Усе буде залежати від обсягів нафтопродуктів, що будуть в наявності на так званому спотовому ринку – це стоковий ринок нафтопродуктів в Європі. У нас зараз всі постачання здійснюються виключно через західний кордон, і жоден з українських операторів українських не підписав навіть середньострокових договорів з європейськими виробниками. Тобто, вони купують лише надлишки нафтопродуктів», – розповів експерт.

Першочергово європейські виробники буде забезпечувати тих операторів, що уклали середньо- та довгострокові контракти. Якщо після цього залишаться надлишки, їх зможуть придбати в тому числі і українські оператори.

«Наскільки великою буде нестача і чи буде вона взагалі – поки не зрозуміло. Якщо не буде нестачі – ціни ніяк не зміняться. Вони зміняться в разі нестачі нафтопродуктів, а наскільки – можна буде можна буде проаналізувати за наслідками другої декади лютого», – зазначив Рябцев.

Нагадаємо

У Мінекономіки України очікують, що запроваджена Європейським Союзом та іншими країнами стеля цін на російську нафту на рівні 60 доларів за барель, зменшить прибутки рф у цій сфері на 50%.