Росія зіткнулася з серйозними проблемами при торгівлі нафтою з Індією. Причиною цього стали введені санкції країнами Заходу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Зазначається, що проблеми загострилися, коли Індія, яка стала найбільшим покупцем морської нафти в Росії після втрати європейських клієнтів, у липні наполягла на оплаті в рупіях, і торговельна діяльність практично припинилася.

Російські постачальники нафти не можуть укладати угоди в індійських рупіях через неофіційні вказівки російського Центрального банку, тому що він не хоче приймати цю валюту.

"Одне джерело в російському банку заявило, що отримання доходів у неконвертованій валюті, що має невелику цінність за межами Індії, безглуздо. За словами іншого джерела, у Росії обмежені можливості витрачати рупії, оскільки її імпорт з Індії незначний", - йдеться в матеріалі.

Проблеми будуть лише посилюватися

Приблизно в середині серпня дві великі російські нафтові компанії пригрозили переспрямувати приблизно дванадцять танкерів, що прямували до Індії, в інші пункти призначення.

Як тимчасове розв'язання проблеми, пов'язаної з індійськими угодами, вантажі було оплачено поєднанням китайського юаня і гонконзького долара.

Reuters пише, що проблеми посилюватимуться в міру посилення контролю над торгівлею. Вашингтон нещодавно ввів перші за останні тижні санкції проти власників танкерів, які перевозять російську нафту за ціною, вищою за західну цінову межу.