Компанія планує протестувати нову концепцію мережі протягом трирічного пілотного етапу в енерговузлі Ірпінь-Буча-Бородянка.

Компанія ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова оголосила про плани провести післявоєннну реконструкцію енергетичної інфраструктури в районах навколо Києва шляхом будівництва "розумної" електромережі Smart Grid. Про це сказав гендиректор ДТЕК Максим Тимченко під час конференції з відновлення України у Лондоні, повідомляє пресслужба компанії у четвер, 22 червня.

У ДТЕК нагадали, що енергетична інфраструктура Київської області зазнала значних пошкоджень під час війни з Росією. Після того, як ЗСУ в квітні 2022 року звільнили Київщину, більше 1000 енергетиків компанії ДТЕК Мережі всього за 45 днів відремонтували 10 тис. км мереж і більше 3 тис. трансформаторів для того, аби оперативно відновити світло. Але мережа все ще потребує масштабних ремонтів та серйозної модернізації, щоб забезпечити надійсть і безперебійність, а також, щоб привести її до сучасних європейських стандартів.

Для цього група ДТЕК хоче залучити фінансування в розмірі 2,4 млрд євро в рамках 10-річного проєкту із трансформації енергетичної інфраструктури регіону. План, який має погодити Міністерство енергетики, передбачає побудову "розумної" мережі з 20 тис. км нових повітряних і підземних кабелів, 250 підстанцій, 6000 трансформаторів і встановлення майже мільйона "розумних" лічильників.

У результаті середній час відключення електроенергії на рік зменшиться з 1500 до 100 хв (SAIDI), а технологічні втрати знизяться в три рази – з 14% до 5%. Усі клієнтів отримають розумні лічильники, що сприятиме ощадливому споживанню та мінімізації витрат.

ДТЕК Мережі планує протестувати нову концепцію мережі протягом трирічного пілотного етапу в енерговузлі Ірпінь-Буча-Бородянка, який зазнав найбільших руйнувань в лютому 2022 року. Компанія має намір залучити необхідне для "пілоту" фінансування в розмірі 145 млн євро.

"ДТЕК прагне не тільки відновити зруйновану енергетику, а й побудувати більш екологічно чисту, інноваційну і стійку до зовнішніх впливів енергосистему України. Ця інвестиція забезпечить Київський регіон інфраструктурою Smart Grid світового рівня, яка допоможе країні здійснити енергетичний перехід: інтегрувати відновлювану генерацію та підготувати Україну до того, щоб стати потужним центром чистої енергетики Європейського Союзу", – заявив Максим Тімченко, розповідаючи ці плани на конференції в Лондоні.