Середній час відключення електроенергії на рік у клієнтів регіональних мереж зменшиться усемеро, прогнозують у компанії.

Впродовж 10 років передбачається повне оновлення електричних мереж для Київської, Одеської, Дніпропетровської областей та міста Києва. Про це напередодні повідомила компанія ДТЕК Мережі.

Вказано, що енергохолдинг ДТЕК прагне створити систему електропостачання в Україні якісно іншого рівня для забезпеченя громадян і розвитку бізнесу.

"Сучасна "розумна" електромережа буде побудована з урахуванням найкращого європейського досвіду", – зазначила операційна директорка ДТЕК Мережі Аліна Бондаренко під час презентації концепції на форумі Електричні мережі України 2023.

Передбачається, що у результаті реалізації концепції середній час відключення електроенергії на рік у клієнтів регіональних мереж зменшиться до 100 хвилин (SAIDI) – це усемеро менше, ніж нині, і до 50 хвилин у Києві.

При цьому технологічні втрати знизяться у середньому в 1,7 раза – до 5%, а усім клієнтам компанії буде встановлено "розумні" лічильники.

За словами Бондаренко, на першому етапі проєкту ДТЕК створить цифрову модель, яка буде першим в Україні діджитальним близнюком реальної розподільчої мережі (Digital Twin) – вона надасть змогу тестувати ефективність застосовуваних технічних рішень та інновацій ще на етапі планування.

Такий підхід надасть змогу чітко прогнозувати ефекти всіх технічних рішень, інвестицій та вкаже на вузькі місця енерговузлів, як-от заміна всіх повітряних ліній на кабельні, більш стійкі до погодних умов та інших несприятливих чинників.

Наступним етапом буде впровадження пілотного проєкту "розумних" мереж в Ірпені, Бучі, Гостомелі та навколишніх населених пунктах і масштабування цього досвіду на всю Київську область.

"Масштабне оновлення інфраструктури потребує диверсифікованого та поступового фінансування з різних джерел, що має бути передбачено на рівні держави відповідними регуляторними документами", – зазначили в компанії.

Джерелами фінансування можуть бути: донорська допомога від ЄС, довгострокове кредитування за пільговими ставками, фінансування з продажу конфіскованих активів РФ і часткове фінансування з тарифу з планом на 10 років.

У ДТЕК пояснили, що такий диверсифікований підхід допоможе знизити фінансове навантаження на країну і здійснити довгострокову модернізацію мереж.