У космосі було виявлено дивовижну структуру, що нагадує людську руку. Цей об'єкт відомий як MSH 15-52.

Учені NASA за допомогою двох рентгенівських телескопів Chandra та IXPE виявили космічну структуру, яка нагадує людську руку. Про це повідомляє NASA.

Зазначається, що ці телескопи демонструють поведінку мертвої зоряної рештки, яка продовжує жити завдяки шлейфам частинок енергійної матерії та антиматерії.

За словами науковців, приблизно 1 500 років тому у гігантської зірки в нашій Галактиці закінчилося ядерне паливо для горіння. Коли це сталося, зоря колапсувала сама на себе і утворила надзвичайно щільний об'єкт, який називається нейтронною зіркою, або пульсаром.

Молоді пульсари можуть створювати струмені матерії та антиматерії, що віддаляються від полюсів пульсара разом з інтенсивним вітром, утворюючи "пульсарну вітрову туманність".

У 2001 році рентгенівська обсерваторія NASA Чандра вперше спостерігала пульсар PSR B1509-58 і виявила, що його вітрова туманність (MSH 15-52) нагадує людську руку. MSH 15-52 знаходиться на відстані 16 000 світлових років від Землі.

Найновіший рентгенівський телескоп NASA Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) спостерігає MSH 15-52 протягом близько 17 днів, що є найдовшим періодом спостереження за будь-яким окремим об'єктом з моменту запуску в грудні 2021 року.

"Дані IXPE дають нам першу карту магнітного поля в "руці". Заряджені частинки, що виробляють рентгенівські промені, рухаються вздовж магнітного поля, визначаючи основну форму туманності, як це роблять кістки в руці людини", - сказав Роджер Романі зі Стенфордського університету в Каліфорнії, який керував дослідженням.

 NASA