Поки що недостатньо доступної інформації для оцінки будь-яких змін щодо тяжкості інфекції, пов'язаної з цим підтипом.
Новий штам коронавірусу XBB.1.5 виявили у 29 країнах, в Україні викликаних ним випадків захворювання поки не зареєстровано. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"У ВООЗ повідомили, що новий штам коронавірусу XBB.1.5 вже виявили в 29 країнах. Проводяться лабораторні та епідеміологічні дослідження, щоб дізнатися, наскільки XBB.1.5 є більш серйозним, ніж інші циркулюючі підтипи. Поки що недостатньо доступної інформації для оцінки будь-яких змін щодо тяжкості інфекції, пов'язаної з цим підтипом", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначають, що штам ХВВ.1.5 вперше виявлено у США у жовтні 2022 року. За оцінкою американського Центру з контролю та профілактики захворювань, він уже посідає друге місце після оригінального підтипу Омікрон, або 40% усіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США.

Станом на початок січня нового штаму ХВВ.1.5 в Україні не виявлено, ситуація щодо коронавірусу контрольована. Центр громадського здоров'я на постійній основі здійснює молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV2 та з початку такого нагляду вже зроблено 928 секвенувань.

У МОЗ зазначають, що вакцинація є головним засобом уберегтися від тяжкого перебігу захворювання на коронавірус і потенційно новими підтипами.

Нагадаємо, лікарні Британії переповнені пацієнтами з коронавірусом. Прем'єр-міністр Ріші Сунак скликав термінову нараду, щоб вирішити проблеми охорони здоров'я, спричинені зростанням захворюваності на коронавірусну хворобу.