Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що не став би говорити про якийсь "загальний" імунітет до коронавірусу.

Різні штами коронавірусу нині циркулюють Україною і людина, яка перехворіла одним з них, може мати імунітет, але не можна сказати, що серед українців сформувався "колективний імунітет". Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю виданню РБК-Україна, опублікованому в суботу, 23 березня.

"Після хвороби у людини буде імунітет суто від того вірусу, яким вона була інфікована. А вакцина створює широкий імунітет від усієї групи коронавірусів. Тому про якийсь "загальний" імунітет я б не говорив", - пояснив він.

За його словами, вакцина від штаму Омікрон створює більш специфічний імунітет, але не захищає і від інших штамів. Посадовець наголосив, що вакцинуватися від COVID-19 необхідно.

"Вакцинуватися все ще важливо, і нам треба вийти хоча б на "довоєнні" показники. Хоча би первинний курс щеплення у вигляді двох рекомендованих доз зробило не так багато людей. А по бустерних вакцинах - ще менші показники", - зазначив Кузін.