Роль енергетиків у спортивному харчуванні


Енергетичні напої - готові до вживання продукти для підвищення фізичної витривалості та стресостійкості, поліпшення когнітивних функцій. Уперше попередник напою Red Bull був проданий у Таїланді 1962 року під назвою Krating Daeng. Вік основних споживачів становить 20-39 років. Це активні молоді люди, які хочуть більше встигати. До складу продукту входять натуральні стимулятори - таурин і кофеїн. Деякі виробники збагачують напої вітамінами, карнітином, гуараною, екстрактом женьшеню та іншими корисними речовинами, які стимулюють енергетичні та обмінні процеси, зміцнюють імунітет. Людям, які відчувають дефіцит мікронутрієнтів, варто купувати напій Берн, що містить вітаміни B3, B5, B6, B12. Вони стимулюють імунну відповідь, допомагають організму протистояти інфекціям.

 

Image

Як енергетик діє на організм спортсмена


Основний ефект від енергетика в спортивному харчуванні зумовлений кофеїном. Стимулятор підвищує концентрацію уваги і швидкість реакції, фізичну витривалість і стійкість до навантажень. Потрапляючи в організм, кофеїн взаємодіє з аденозиновими рецепторами, перешкоджаючи зв'язуванню аденозину. У результаті всі органи і відділи організму, зокрема серце і головний мозок, налаштовуються на інтенсивну роботу. Людина відчуває прилив бадьорості та енергії. Кофеїн підвищує продуктивність у будь-якому виді спортивних вправ. Результати досліджень показали дію енергетика на організм:

1. підвищення м'язової витривалості та сили;
2. прискорення рухів;
3. поліпшення метальних здібностей;
4. збільшення дальності та висоти стрибків;
5. поліпшення показників під час забігу на спринтерські дистанції;
6. підвищення аеробної та анаеробної витривалості на 10%.

Якщо хочете домогтися найкращих результатів від тренування, за годину до початку випийте енергетичний напій, який можна недорого купити на Маудау. Додаткові ефекти - поліпшення розумової діяльності та уваги в умовах позбавлення сну. Якщо не вистачає часу на відпочинок і потрібно доробити роботу, варто випити енергетичний напій, щоб підбадьоритися і мобілізувати ресурси організму. 

 Причини ефективності енергетиків у спортивному харчуванні                                                                                                                                            

Дія енергетика на організм спортсмена зумовлена компонентами, що входять до складу - переважно кофеїном і вуглеводами з різним глікемічним індексом. Часто продукт містить глюкозу, фруктозу, сахарозу, мальтодекстрини. Вживання напоїв із вуглеводами перед тренуванням підвищує витривалість, швидкісні та силові можливості спортсменів. Біологічні механізми пов'язані з підтриманням стабільних показників глюкози в крові та високої швидкості окислення вуглеводів. У результаті виробляється більше біологічної енергії, необхідної для виконання вправ.