Новий підвид коронавірусу “Кракен” вже виявили в чотирьох областях: Сумській, Закарпатській, Тернопільській та Одеській. Про це повідомила завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ Ірина Демчишина, передає УНН з посиланням на ЦГЗ.

“Завдяки секвенуванню ми підтверджуємо, що варіант Omicron XBB.1.5 циркулює вже на території 4 областей: Сумській, де був перший пацієнт, Закарпатській, Тернопільській та Одеській. Робота лабораторії триває постійно: нам вдалося зробити вже майже тисячу секвенувань”, — розповіла Демчишина.

Керівник відділу імунізації ЦГЗ Андрій Пашинний нагадав, що найбільш ефективним методом запобіганню наслідків захворювання — є доступна та безоплатна вакцинація.

«Сьогодні людям як ніколи легко отримати щеплення — навіть не потрібно мати декларації з сімейним лікарем. Ви просто приходите до найближчого медзакладу або Центру вакцинації. Щеплення проти COVID-19 доступне для усього дорослого населення та дітей від 5 років. Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватись дієти, воно безоплатне та ефективне. Захистіть себе та своїх близьких!”, — наголосив Пашинний.