Відтепер вакцинація проти COVID-19 може бути проведена лише за бажанням пацієнта, як і використання відповідних сертифікатів в Україні, проте перед виїздом за кордон необхідно ознайомитись із карантинними правилами країни в'їзду, повідомило Міністерство охорони здоров'я України, передає УНН.

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. При цьому варто зазначити, що вона є рекомендованою, проте не обовʼязковою, зауважили в МОЗ.

Також базовий курс вакцинації передбачає дві дози для дводозних вакцин та одну дозу для однодозової вакцини Jcovden (раніше Janssen), але імуноскомпрометованим пацієнтам, наприклад, онкохворим, може бути рекомендована додаткова доза вакцини для посилення імунної відповіді організму.

Для відновлення імунного захисту рекомендується ревакцинація. Наразі розглядається можливість проведення двох курсів ревакцинації, а рішення щодо третьої ревакцинації буде ухвалено на наступному засіданні Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

У випадку планової госпіталізації, враховуючи небезпеку COVID-19, необхідно пройти тестування на наявність вірусу.

Також у зв'язку зі скороченням карантинних обмежень в Україні, використання та наявність COVID-сертифікатів стало необов'язковим для відвідування публічних місць. Однак, перед виїздом за кордон варто ознайомитися з правилами країни щодо в'їзду та карантинних обмежень.