НАТО робить ставку на Східну Європу, а головним буде союз України, Польщі, країн Балтії та Скандинавії.

Про це розповів політолог Тарас Загородній в ефірі програми "Альфа та Омега"

Експерт прокоментував слова президента Франції Еммануеля Макрона про те, що Європа має обмежувати залежність від США щодо безпеки та розвивати власні оборонні потужності.

"Французи та німці розуміють одну просту річ: центр НАТО і ЄС йде до Східної Європи, на яку англосакси робитимуть ставку. Головні інвестиції в безпеку будуть, в першу чергу, вкладені в альянс Україна, Польща, країни Балтії і приєдналися до них країни Скандинавії. Тому що любов до Росії обернено пропорційна близькості до її кордонів", - відповів експерт.

Загородній нагадав ситуацію навколо країн Балтії під час гарячої фази війни: коли обговорювалося питання, чи заступиться за них НАТО.

"Тому що вони розуміють відносини Німеччини і Франції, які добре влаштувалися, які виходять з того, що поки Росія в разі нападу перетравлюватиме Польщу і країни Балтії, німці з французами завжди встигнуть домовитися з росіянами", - пояснив він.

Східна Європа давно бачить альянс, який вишиковувався між німцями та росіянами. За словами Загороднього, навіть не Дональд Трамп під час президентства розвалював НАТО, а Німеччина та ЄС дружбою з Росією.

"До речі нещодавно було проведено аудит Бундесверу [Збройні сили Німеччини]. Танки не їздять, літаки не літають, гелікоптерів немає. При цьому бюджет на рік - $45 мільярдів. І ці люди розповідають нам про якусь неспроможність у нашій державі, при бюджеті до війни 3-4 млрд доларів на всю оборонку", – порівняв експерт.

Також політолог нагадав, як заяви Польщі про небезпеку РФ не хотіли сприймати всерйоз, доки за активної участі екс-канцлера Німеччини Ангели Меркель німці продовжували зближуватися з росіянами.

"Країни Балтії це все побачили, і вони бояться найбільше. Тому що США далеко. Плюс, виникає таке питання: якщо завтра почнеться війна за Тайвань з Китаєм, чи будуть ресурси у США для того, щоб допомогти країнам Балтії? Тому вони чудово розуміють та тяжіють до цієї осі Україна-Польща, бо ці хлопці зможуть захистити”, - зазначив Загородній.

Експерт резюмував, що стара Європа вже вислизає, йде фрагментація Європейського Союзу та НАТО.