Завербовані до "Групи Вагнера" російські ув'язнені звільняються з місць позбавлення волі на основі неопублікованих указів Володимира Путіна про помилування, виданих ще до відправки на фронт. Про це заявив журналіст Андрій Захаров.

Він зазначив, що раніше і так всім було очевидно, що єдиний легальний спосіб звільнити злочинця з в'язниці на ранніх термінах відбування покарання — це помилування президента. Але тепер це підтвердилося завдяки відомостям з поліцейської бази "ІБД-Ф", куди вноситься інформація про злочинне минуле громадян.

"Я попросив людину, що має доступ до ІБД-Ф, перевірити пару зеків, які засвітилися на відео з Пригожиним. (...) У обох в ІБД-Ф стоїть одна і та ж позначка: "звільнений від подальшого відбування покарання на підставі Указу президента" про помилування", – розповів журналіст. 

В якості дати помилування вказано 6 липня 2022 року. Однак у відкритих реєстрах указів президента РФ такого документа немає. Є укази, датовані 5 і 8 липня, але між ними, судячи з номерів, існує ще п'ять неопублікованих указів.

Журналіст зазначає, що двоє "вагнерівців", яких він перевірив по базі поліції, очевидно, не єдині, хто отримав помилування для вербування на війну в Україну. 

"Пригожин, вербуючи зеків, обіцяє їм помилування через півроку, хоча юридично воно, схоже, оформляється до їх відправки на фронт", – підкреслив Захаров. 

Це підтверджується ще й тією обставиною, що один з перевірених "вагнерівців" втратив на фронті ногу і опинився на свободі навіть раніше обумовлених Пригожиним шести місяців "контракту". 

скріншот

скріншот