Багато країн розглядає програму з виробництва безпілотників Іраном як загрозу власному існуванню. Тому стверджувати, що за вибухами на заводі Міноборони Ірану, що сталися 28 січня, стоїть Ізраїль, не можна. Про це в коментарі УНН розповів політолог, військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Експерт зауважив, що це не перший удар по підприємствах з виробництва БПЛА "Shahed". Раніше, у липні 2022 року, армія оборони Ізраїлю, Цахал, завдала два ракетних бомбових удари по заводу з виробництва БПЛА, які були розташовані на території Сирії в районі Дамаску.

"Саме ці підприємства пов'язували з постачанням безпілотників російській федерації. Попри те, що на підприємстві працювали іранські спеціалісти, воно знаходилося під контролем проіранського угрупування Хезболла, що дозволяло Ірану певним чином нівелювати звинувачення у свою адресу по постачанню БПЛА росії, яке відбувалося через порт Артуз силами рф. Це був основний канал постачання, не з території Ірану", - зауважив Снєгирьов.

За словами політолога, повідомлення іранської влади про те, що удар по заводу Міноборони Ірану був "успішно відбитий", можна спростувати за допомогою відеоматеріалів із соціальних мереж. Він припустив, що БПЛА уразили ціль.

"Декілька країн розглядає програму з виробництва БПЛА Іраном як загрозу власному існуванню. Це не лише Україна, а й, у першу чергу, Ізраїль. Варто говорити й про те, що було завдано два удари. Другий був по підприємству з виробництва моторних мастил, тобто били комплексно. Не лише по заводу з виробництва "Shahed", а й по заводу, який опосередковано пов'язаний з виробництвом", - пояснив експерт.

Снєгирьов повідомив, що Ізраїль, своєю чергою, розглядає виробництво та подальше безконтрольне постачання дронів Іраном як елемент загрози національній безпеці. Проте, додав він, доказів того, що саме ця країна стоїть за атакою на іранський завод, немає. Водночас експерт зауважив, що оскільки безпілотники є "зброєю терористів", їх могли запустити не лише регулярні війська, а й терористичні угрупування. 

"Стверджувати, що це був завданий удар саме ізраїльською стороною наразі немає доказової бази, яка б давала 100% впевненості... Іранські безпілотники використовувалися як засоби ураження і проти інших країн Перської затоки. Тому декілька країн Перської затоки та Близького Сходу зацікавлені у нейтралізації виробництва безпілотників. Крім того, країни Заходу зацікавлені в нейтралізації виробництва БПЛА на території цієї країни. Все тому, що їх собівартість близько 20-30 тисяч доларів, а засоби протидії коштують значно дорожче. Руйнівний ефект від використання БПЛА досить масштабний, навіть враховуючи технічну недосконалість іранських безпілотників", - сказав Снєгирьов.

Відповідаючи на питання, чи вплине атака на іранський завод з виробництва дронів на постачання цих засобів ураження росії для війни проти України, військовий експерт зауважив, що кількість використання безпілотників проти критичних об'єктів української інфраструктури знизилася. Він припустив, що це пов'язано з дипломатичними та економічними зусиллями провідних країн світу.

"Та кількість, яка наразі використовується окупантами, не йде у порівняння з першими масованими ударами з використанням БПЛА. Можемо припустити, що безпілотники, які можливо постачалися іранською стороною, у рф закінчуються. Я не виключаю подальших постачань, проте це залежатиме від кількості, головної позиції країн Заходу і, в першу чергу, держави Ізраїль", - зауважив він.

Експерт підсумував, що наразі використання росією іранських дронів проти України ніяк не впливає на хід війни, оскільки українські сили ППО навчилися ефективно протидіяти цьому виду російської загрози.

"Ті перші повідомлення, що це буде кардинальна зміна, ледь не вундерваффе (зброя надзвичайно великої сили - ред.) російської федерації, яка змусить українську сторону капітулювати, ні побоювання і перестороги не підтвердилися... Наразі збивається до 90%, є засоби ППО малої й середньої дальності, плюс підтримка західних партнерів, яка дозволила модернізувати українську систему ППО для протидії таким БПЛА", - зазначив Снєгирьов.

29 січня на військовому заводі в центральному іранському місті Ісфахан пролунав сильний вибух. Повідомляється, що він стався в одному з центрів виробництва боєприпасів Міністерства оборони.

Згідно з повідомленням заступника губернатора Ісфахана з питань безпеки, жертв немає.

Іранські ЗМІ також повідомляють, що причиною вибухів могла стати атака дронів Ізраїлю та США.