Представники американської розвідки попереджають, що росія за допомогою Ірану будує в країні завод з виробництва безпілотників, який після завершення будівництва може мати значний вплив на війну в Україні, пише УНН з посиланням на CNN.

Аналітики з Розвідувального управління Міністерства оборони повідомили журналістам, що завод з виробництва безпілотників, який зараз будується, як очікується, забезпечить росію новим запасом безпілотників, який "на порядки більший", ніж той, що вона змогла закупити в Ірану до цього часу.

Коли завод буде завершено, ймовірно, на початку наступного року, нові безпілотники можуть мати значний вплив на війну, попереджають аналітики. У квітні США оприлюднили супутниковий знімок запланованого місця розташування заводу з виробництва безпілотників, розташованого в російській особливій економічній зоні "алабуга", приблизно за 965 км на схід від москви. Аналітики заявили, що Іран регулярно переправляє до росії обладнання, яке допомагає у будівництві заводу.

Вони додали, що на сьогоднішній день вважається, що Іран надав росії понад 400 безпілотників Shahed 131, 136 і Mohajer - запас, який росія майже повністю вичерпала.

За словами високопоставленого представника Міністерства оборони США, росія використовує безпілотники переважно для атак на критично важливі об'єкти української інфраструктури та для розтягування системи протиповітряної оборони України. Іран використовує Каспійське море для переміщення безпілотників, куль і мінометних мін до росії, часто використовуючи "темні" судна або вимикаючи дані відстеження, щоб замаскувати свої пересування, повідомляє CNN.

Аналітики DIA продемонстрували уламки безпілотників, знайдених в Україні у 2022 році, і порівняли їх з іранськими безпілотниками, знайденими в Іраку минулого року.

У одного з знайдених в Україні безпілотників частково збереглися лише крила та двигун. Але судячи з його форми і розмірів, це був Shahed-131, та сама модель, що й знайдений в Іраку безпілотник іранського виробництва. Аналітики зняли компоненти з одного і легко вставили їх на інший, показавши, що вони практично "не відрізняються" за своєю конструкцією.

США також хочуть підвищити обізнаність, щоб західні компанії почали краще відстежувати свої ланцюги поставок на предмет ознак незаконного перенаправлення їхніх компонентів на виробництво безпілотників.

Аналітики також продемонстрували знайдений в Іраку безпілотник іранського виробництва Shahed-101, який є меншим і легшим за Shahed-131 і який раніше не показували публіці. Існує ймовірність того, що Іран може почати постачати Shahed-101 росії, зокрема, тому, що вони більш компактні і їх легше транспортувати, додали вони.